Getest: Hutchinson Toro CX

Hutchinson Toro CX test

Hutchinson is in Nederland wat minder bekend, echter zeker geen nieuwkomer in de fietsbanden wereld. De Franse bandenfabrikant heeft is in de landen om ons heen een gevestigde naam, zeker op het gebied van mountainbikebanden. Zo stond Hutchinson aan de wieg van het tubeless rijden, en zijn er vele wereldbekers gewonnen op Hutchinson banden. Eerder dit jaar zijn ook vernieuwde cyclocross banden aangekondigd. Wij kregen de mogelijkheid om de Toro CX te onderwerpen aan een test.

Toro CX

Toro CX is beschikbaar in twee varianten. Een TL (tubeless) en een TLR (tubeless ready). Ook is er een tubular uitvoering beschikbaar. Wij testten de Toro CX TL (tubeless). Alle varianten kennen de maat 700x32C.

Om de test zo eerlijk mogelijk te laten verlopen hebben we renners en rensters van verschillende niveaus met de banden laten rijden. Ook onder verschillende omstandigheden.

De naam Toro is bij Hutchinson niet nieuw. Er bestaat namelijk al een mountainbikeprofiel met de naam Toro. Zouden ze dit profiel in een smallere vorm op een cyclocross band hebben geperst? Is het zo eenvoudig?

Het profiel van de Toro CX heef inderdaad veel weg van dat van de Toro MTB variant. Maar een nader inspectie wijst uit dat het niet een één op één kopie is. Een patroon van kleine, strategisch geplaatste noppen (eerder nopjes) is goed verdeel over het hele loopvlak. Het tubeless monteren was even een dingetje, maar dat lag meer aan de wielen dan aan de band. Eenmaal op druk is de eerste indruk OK. De band voelt soepel aan, maar geeft ook genoeg tegendruk bij een impact.

Allround?

De Toro wordt door Hutchinson omschreven als een band voor natte, modderige omstandigheden waarbij grip vaak ver te zoeken is. Maar ook onder net niet droge of juist krukdroge omstandigheden houden deze banden zich boven verwachting goed. Waar veel modderbanden vaak zwaar en lomp aanvoelen onder droge omstandigheden, is dat bij de Toro CX juist niet het geval. De zachte compound van de band biedt juist erg veel grip en voelt gierdoor speels aan. Het gevoel "dat kan harder!" gevoel is zeker aanwezig, en motiveert enorm.

Conclusie

Hutchinson Toro CX is een echte raceband. Veel grip onder diverse omstandigheden. Zeker zoals wij (tubeless) konden we, ondanks de 32 mm breedte toch veel variëren met bandendruk, en hadden we niet het idee met een relatief smalle band te rijden.
Wel moeten we aangeven dat de duurzaamheid van de band niet top is. Maar moet dat met een wedstrijdband? Duurzaamheid betekent concessies doen in de rubbersamenstelling, met in de praktijk vaak een hardere band tot gevolg. En laten we dat in koers juist niet willen...
Als je volle bak wilt gaan tijdens een wedstrijd is de Toro CX zeker een band om te overwegen. Ben je meer recreatief ingesteld, dan is de Toro CX ook zeker een goede keuze. Alleen zul je in dit geval moeten meewegen dat de levensduur wellicht iets minder is dat die van concurrerende banden. Al is dit natuurlijk ook afhankelijk van je eigen techniek en rijstijl.

Hutchinson Toro CX

Cyclocross band

Protire score 4.5/5
Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.