Getest: Maxxis Ikon

Maxxis Ikon Test

Maxxis banden zijn in Nederland nog wat minder bekend. Al zijn ze wel vaak voorgemonteerd op verschillende fietsen van de betere merken, los zijn deze banden maar lastig te verkrijgen.
En dat is eigenlijk heel vreemd. Zeker als je je realiseert dat Maxxis banden juist tot het bovenste segment behoren. Er zijn verschillende wereldbekers mee gewonnen en de banden worden door veel renners positief ontvangen.

Gelukkig komt daar verandering in. Er is inmiddels een nieuwe distributeur voor Nederland en eind augustus wordt de eerste handelsvoorraad verwacht. En omdat mountainbiken voor veel Nederlanders een wintersport is, is dat mooi op tijd.

Maxxis MTB banden

Maxxis kent een uitgebreide range MTB banden voor verschillende condities en ondergronden. Wij testten de Maxxis Ikon welke te boek staat als lichtgewicht Cross Country band die in diverse omstandigheden te rijden is. Een snelle allrounder. Deze uitvoering had de Maxxis Dual compound en een 120TPI karkas.

Maxxis Ikon

De eerste impressie is indrukwekkend. De banden voelen erg soepel aan, veel soepeler als we gewend zijn. Het noppenprofiel is cross-country georiënteerd, maar net iets anders opgebouwd als je zou verwachten met lage, kleine noppen goed verdeeld over het hele loopvlak. De banden zijn eenvoudig met de hand op- en af de velg te leggen. De zijwangen voelen zeer soepel aan, maar ook weer niet fragiel. Met een opgegeven gewicht van 570 gram (29x2.20) is de band zo'n 60 gram lichter dan de meer bekende Racing Ralph Evo of de Continental Race King.

Genoeg facts voor nu, tijd om te rijden! We hebben de banden op 1.5 bar (voor) en 1.7 bar (achter) gezet en gingen naar het altijd uitdagende Montferland om de Ikon banden eens goed te kunnen testen. De omstandigheden zullen we omschrijven als 'net niet droog'. In dit geval houdt dit in dat we begonnen op een droog parcours, veel harde bosgrond, stukken los en mul zand en grindstroken. Halverwege deze testmiddag raasde er een Hollandse plensbui over ons heen zodat het tweede deel van de test plaatsvond op natgeregende paden, nat en mul zand en gladdere stenen en keien. Onverwacht dus toch een echte all-round test.

Let's go

Vanaf het bezoekerscentrum bij 't Peeske gingen we van start. Het plan was om het eerste vlakke deel rustig aan te doen, de benen langzaam op te warmen om vervolgens later deze middag te gaan knallen. Helaas, poging mislukt. De Maxxis Ikon banden rollen zo licht dat rustig aan doen geen optie is. Gas d'r op dan maar!

De eerste relatief vlakke stroken gaan vooral over grind en zand met veel kuilen en gaten. Hier valt meteen de soepelheid van de banden op. De soepelheid zorgt ervoor dat de banden snel inveren, en ook weer snel in hun originele vorm terugkomen. Ook in bochten merk je dat de banden lekker meebollen en voldoende grip en vertrouwen geven. De banden bieden veel comfort op deze - zeker op snelheid - redelijk oncomfortabele karresporen.

Dit brengt ook direct een twijfelgedachte met zich mee: is 1.5 bar wel voldoende? Krijg ik zo geen snakebite? We zullen wel zien. Niet nadenken maar knallen. We nemen nog een snelle bocht en draaien het bos is. Tijd om te klimmen.

Controle

De klim is redelijk steil maar vooral lang en bezaaid met boomwortels. Tussen het droge zand liggen grind en stenen. Maar dit is schijnbaar geen probleem voor de Ikon. Ook hier merk je dat de band zich makkelijk aanpast aan de ondergrond en je eigenlijk weinig hinder hebt van kleine obstakels. Ondanks het lage noppenprofiel is er in de afdaling meer dan voldoende grip. Een remtest ging prima. Tractie genoeg, alles altijd onder controle. Er verschijnt een voorzichtige lach op mijn gezicht. Dit is leuk!

Het parcours heeft een aantal stroken met korte afgezaagde boomstronken en andere scherpe dingen die soms op je pad komen. Los van een paar harde knalgeluiden van het achterwiel dat een boomstronk net wel raakt heeft de Ikon hier geen problemen mee. De band kan wel enige impact hebben.

Na de genoemde plensbui werd het parcours wat zwaarder. Natgeregend mul zand, glibberige stenen in de klimstroken en natte kombochtjes maken dat je zelf wat meer moet geven. Maar los van het feit dat ik zelf nat werd, en wat meer moest aanzetten heb ik niets gemerkt van het halfnatte parcours. De banden gaven geen krimp en beten zich vast in alles. Zowel omhoog als omlaag. Geen uitglijders of slippende achterwielen. Alles altijd en volledig onder controle.

Na de test in het Montferland hebben we de Ikon banden ook getest op het parcours van Groesbeek. Dit parcours is vergelijkbaar in de zin van veel klimmen en lang afdalen. Al zijn er op dit parcours minder boomwortels of remgaten die je tegenkomt. In Groesbeek was het parcours droog en de ervaringen met Maxxis Ikon banden zijn gelijk aan die tijdens de test in het Montferland.

Maxxis Ikon Cross Country band

Maxxis Ikon is een snelle, lichte en zeer comfortabele band om mee te rijden. Het profiel is goed genoeg voor de meeste Nederlandse parcoursen. In de echte modder zullen ze - tijdens wedstrijden - niet volstaan, daar is het noppenprofiel te laag voor. Wat opviel is dat ze ook op mul zand prima uit de voeten kunnen.

Conclusie

Altijd controle. Veel grip. Licht en snel. Dat zijn zo'n beetje de kernwoorden waarmee je de Maxxis Ikon kan omschrijven. Maxxis Ikon is echt een aanrader als je een snelle allround band zoekt die in de meeste weersomstandigheden volstaat. Voor de echte modderritten zul je toch een andere band moeten kiezen, hiervoor is het profiel van de Ikon simpelweg te laag.

Maxxis Ikon

Cross-country mountainbike band

Protire score 4.5/5
Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.