Belangrijke factoren bij de aankoop van een mountainbikeband

Mountainbikebanden kooptips

Voordat je kunt bepalen welke mountainbikeband voor jou het meest geschikt is, kan het verstandig zijn om jezelf eerst een paar vragen te stellen. Wat voor soort rijder ben ik? Ik wat voor soort terrein rijd ik over het algemeen? Verder zijn er nog een aantal andere factoren die bepalen of een band überhaubt wel op jouw fiets past.

Wielmaat

De wielmaat is eigenlijk de omtrek van je velg. Zorg dat je de juiste maat band bij de juiste velg uitzoekt. Binnen de mountainbikebanden zijn er grofweg drie verschillende wielmaten: 26 inch (fatbike), 27.5 inch en 29 inch.

Bandbreedte

De breedte van een mountainbike band is een belangrijke factor die het gevoel en de prestaties van je fiets kunnen beïnvloeden.
Een bredere band heeft meer volume en geeft meer stabiliteit in de bochten en bij hard rijden. De noppen zijn over het algemeen wat hoger geplaatst voor meer grip en tractie. Echter, bredere banden hebben minder ruimte tussen de band en het frame, waardoor er in slechte omstandigheden modder en rotzooi tussen kan komen te zitten. Hiernaast zijn de banden simpelweg zwaarder, wat het ingang trekken wat moeilijker maakt. De hogere wrijving kan uiteindelijk ook van invloed zijn op de snelheid.
Daarom gebruiken cross-country rijders vaak banden met een breedte tussen de 1.8-2.2 inch, terwijl de meer agressieve rijders All-Mountain en downhill renners meestal kiezen voor banden tussen 2.2 en 2.4 inch breed.

Voor- en achterbanden

Veel fabrikanten hebben specifieke voor- en achterbanden. Dit betekent niet persé dat een voorband niet achter gemonteerd kan worden of andersom, maar in de regel is het loopvlak en het ontwerp van de band zo ontworpen om de beste prestaties te kunnen leveren op het beoogde wiel.

Voorband
Meestal zal een voorband iets breder profiel hebben dan een achterband en zijn de noppen op de zijkant hoger dan in het midden om zo een lage rolweerstand (loopvlak) te bieden op rechte stukken te combineren met veel grip in de bochten.

Achterband
De achterband heeft vaak meer horizontaal geplaatste noppen, deze zorgen voor meer tractie en helpen voorkomen dat een wiel gaat slippen in natte omstandigheden en modder. De achterband kan ook smaller zijn om het loslaten van zand, modder en klei te bevorderen.

Bandenspanning van een mountainbikeband

Mountainbikebanden hebben meestal de minimale druk die nodig is om een rijder van gemiddeld gewicht te ondersteunen en een maximale bandendruk die de band aan kan op de wang van de band. Meer druk mag er absoluut niet in worden gepompt om schade of aan de band of het karkas te voorkomen. Als de bandenspanning niet op de zijkant van de band staat aangegeven raadpleeg dan onze website of de website van de fabrikant. Wil je weten welke bandenspanning de juiste is? Lees dan ons artikel over bandenspanning voor je mountainbike.

Cross Country (XC) rijders

Cross country rijders hebben de neiging om te zoeken naar banden met een lagere rolweerstand en soepelere, kleinere noppen. Deze banden zijn over het algemeen ook minder breed. Cross country banden zorgen voor maximale prestaties in omstandigheden die niet extreem zijn. Dat wil zeggen normale paden, gravelwegen en grasachtige ondergrond. In natte omstandigheden kan een XC rijder kiezen voor een smallere band voor het lossen van vuil of juist voor groter profiel voor extra grip en tractie.

Trail en Enduro rijders

Trail en Enduro gebruik vraagt om banden met meer grip en duurzaamheid dan cross country banden. Trail en Enduro banden hebben vaak een zachtere compound die zorgt wat meer “kleven” op rotsachtige, losse ondergrond. Ook hebben ze een wat breder profiel om extremere, snelle bochten aan te kunnen.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.