Piepende schijfremmen

Piepende schijfremmen zijn waarschijnlijk één van de meest irritante dingen tijdens het fietsen voor jezelf maar ook zeker voor je mede fietsers. Heb je net alle moeite gedaan om je fiets geluidvrij te maken, komen je fietsmaten met piepende en schreeuwende remmen aanzetten. In dit blog een aantal mogelijkheden om dit eenvoudig te verhelpen.

Kromme remschijf

Als eerste kun je kijken of de remschijf niet iets krom is, dit kun je doen door de fiets in een montagestandaard te hangen of als je deze niet hebt voorzichtig op zijn kop te zetten (let wel dat een eventuele lock-out op het stuur niet beschadigd raakt). Draai vervolgens rustig aan het wiel en kijk of de remschijf heen en weer beweegt. Een kromme schijf kan door resonantie een vervelende 'piep' ontwikkelen. Als de schijf krom is kun je voorzichtig proberen deze iets te richten met een remschijfrichter of een baco, pas op dat je dit niet te ver of te wild doet; een remschijf kan breken.

Vette remschijf

Een tweede optie is om te controleren of de remschijf niet vettig is. Dit verhelp je door het wiel uit de fiets te nemen en de remschijf aan beide zijden goed schoon te maken met speciale remmen reiniger.

Remschijven ontvetten doe je met remreiniger

Kom je er tijdens een rit achter dat je remmen vet zijn? Dan kun je proberen door iets modder op de schijf te smeren en vervolgens flink te remmen. Hierdoor kan het zijn dat het piepen van de remmen ineens over is.

Vieze remblokken

Het is ook goed mogelijk dat niet de remschijven, maar juist de remblokken vervuild zijn met wat olie. Haal daarom de remblokken uit hun houders inspecteer of ze vies zijn. Als de remblokken inderdaad vervuild zijn kun je twee dingen doen. het eerste is de moddertruc en als tweede optie kun je de remblokken met een (gas)brandertje voorzichtig verhitten zodat de olie uit het blokje komt en verbrand. Niet te ver verhitten want dan verbrand het oppervlak.

Olie en vet kun je uit je remblokjes halen door deze te verhitten

Schone remblokken

Als de remblokken niet vervuild zijn kan het ook zijn dat ze te heet worden tijdens het remmen waardoor er een glazige, verharde laag op de remblokken ontstaat. Om dit op te lossen kun je het beste een stuk schuurpapier op de vloer of op een vlakke werkbank leggen en het blokje hier kort overheen halen zodat deze laag verwijderd wordt. Niet te veel eraf halen natuurlijk, want remblokken zijn over het algemeen al niet zo dik.

Voorzichtig je remblokjes opschuren kan piepende remmen voorkomen

Niet gecentreerd

Wat ook nog kan zijn is dat het remzadel niet goed zit ten opzichte van de remschijf. Er zit dan aan de ene kant meer ruimte tussen de remschijf en remblok dan aan de andere kant. Op het moment dat je gaat remmen druk je tijdens het remmen de remschijf iets uit het midden waardoor deze ook kan gaan piepen. Dit kun je eenvoudigweg verhelpen door de remmen te centreren ten opzichte van de remschijf. Draai de twee inbus boutjes van het remzadel een slag los, knijp de rem stevig in zodat de remmen zichzelf rechtzetten. Draai nu de boutjes weer vast terwijl je je rem nog ingedrukt houdt.

Remhouders kun je eenvoudig centreren

Piepende schijfremmen? Controleer deze punten en je medefietsers zullen je erg dankbaar zijn en waarschijnlijk fiets je zelf ook lekkerder.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.