Tijd voor noppenbanden

Wintercompetities

Tijd voor noppenbanden. Het wegseizoen loopt ten einde. Het regent weer eens pijpenstelen en je kunt het niet over je hart verkrijgen om je geliefde racer door deze barre weersomstandigheden heen te jagen. Tijd om het bos in duiken! Tot je assen in de drek, modder tot achter (en vaak in) je oren en ploeteren om überhaupt in beweging te blijven. Heerlijk.

Waar sommigen onder ons nu in een diepe, lange winterslaap gaan zullen de meesten toch ander vertier zoeken. Rondjes maken op de ijsbaan, hardlopen in de regen of lekker warm en binnen om te spinnen of te Tacx-en.

Buiten spelen

Toch trekt buiten ook. Er gaat niets boven een frisse neus in de mooie natuur. Zelfs als je steeds dezelfde rondjes rijdt, zijn ze door de weersomstandigheden iedere keer anders. Bovendien worden er in de winterperiode regelmatig mooie toertochten georganiseerd waarbij je in natuurgebieden komt die normaal niet toegangkelijk zijn voor fietsers.

Maar als je deze winter ook eens volop wilt trainen, of gewoon het competitiegevoel niet wilt missen kun je deze winter je hart weer ophalen. Zoals ieder jaar worden er weer verschillende regionale competities georganiseerd voor de cyclocrossers, mountainbikers of gewoon alles tegelijk.

Cyclocross competities

Veldrijden is officieel een echte wintersport, dat staat vast. Niet meer dan logisch dat er de komende winterperiode meerdere veldrit c.q. cyclocross competities worden georganiseerd. Als veldrijder kun je bijvoorbeeld meedoen aan de Regionale veldritcompetitie Zuid Holland, de West Brabantse veldritcompetitie of de GOW wedstrijden in Oost-Nederland.

Mountainbike competities

Zit je liever op de mountainbike? Ja, dat lijkt moeilijker. Mountainbiken is immers zomersport. Behalve in Nederland. Wij pakken onze mountainbike in oktober of november weer uit de schuur om door de meest drassige bossen te rijden. Toch wordt er zeker wat georganiseerd voor de mountainbiker. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Veluwse MTB competitie, de Jan van Arckel Wintercompetitie, de Wintercompetitie Havelte Steenwijk, of de MTB Cup Zuid-Holland. Jongeren kunnen wellicht meedoen aan de Landelijke Jeugd Competitie Mountainbike om een leuke nieuwe ervaring op te doen.

100% FUN

De meeste wedstrijden en competities vallen onder de FUN-klasse. Dit houdt in dan het natuurlijk een competitie is, waarin volop gestreden wordt. Maar misschien nog belangrijker is dat lol hebben voorop staat. Het meedoen aan een competitie geeft je steeds een nieuw trainingsdoel en een nieuwe uitdaging. Omdat de verschillende parcoursen vaak erg afwisselend zijn, train je onbewust ook nog eens je techniek.

Wil je meer weten over laagdrempelige fietswedstrijden? Kijk dan ook eens op de website van de KNWU.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.