Van Michelin naar Miche

FAC Michelin

Miche (voluit FAC Michelin) is een Italiaanse racefietsonderdelenfabrikant uit San Vendemiano bij Treviso. Miche is minder bekend dan streekgenoot Campagnolo, maar wel ouder! Zij startten in 1919 met de productie. Tot in de jaren ’80 produceerde men onder de naam Michelin, maar de Franse bandenfabrikant maakte hier bezwaar tegen. De produkten kregen de naam Miche. Sinds de jaren ’70 produceeert Miche racefiets componenten voor het top segment, waarbij Italiaans design en vakmanschap de kernwaarden zijn.

Made in Italy

Zelf produceert men naven, remmen, zadelpennen, complete crankstellen, cassettes en wielen (ook voor 29-er MTB’s). Kettingen en spaken worden ingekocht, maar ook verder bewerkt om aan de kwaliteitseisen van de fabriek te voldoen. Om de kwaliteit te waarborgen, staat op Miche producten uitsluitend Made in Italy.

Jarenlang stelde Miche complete groepen samen op basis van Campagnolo derailleurs. Sinds kort staan de schakelsystemen van Shimano aan de basis van de Miche groepen. De duurste Miche groep “Supertype” is voorzien van Dura Ace derailleurs. Dan volgen nog 4 andere groepen die te combineren zijn met de andere groepen van Shimano. Op dit moment zijn er geen signalen dat Miche inspeelt op nieuwe technologieën als electronisch schakelen en schijfremmen, met uitzondering van de wielproductie.

Cassettes

Wil je jouw persoonlijke cassette samenstellen, dan kun je goed terecht bij Miche. Andere merken maken cassettes waar meerdere kransjes met elkaar verbonden zijn. Een Miche cassette bestaat volledig uit losse kransjes. Ze stansen er zo’n 5000 per dag! Met tussenringen is een op maat gemaakte cassette samen te stellen, die compatibel is met heel veel aandrijflijnen en naven.

Miche Pistard en Primato

Miche heeft een groot marktaandeel in de baanfietscomponenten. De Pistard Air- en 2.0 groepen zijn topprodukten voor de piste waarin veel carbon in verwerkt is. De Primato wordt zeer veel gemonteerd op standaard baanfietsen. Nu de fixie’s wereldwijd steeds populairder worden in de grote steden, verkoopt Miche deze laatste groep over de hele wereld. Vooral in Azië is dit materiaal uiterst gewild.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.